Jeroen en ik vonden dit gerecht echt heerlijk en daarom deel ik het graag met jullie.
Ook dit gerecht is trouwens gewoon te vinden op het originele Green Kitchen-blog: Herb-pistachio-falafel
Ik vind dit een erg leuke blog om doorheen te scrollen, maar ben toch ook blij dat ik de Nederlandse vertaling van het kookboek heb aangeschaft, waar ook prachtige foto's in staan.
Voor ongeveer 24 falafels (voor ongeveer 4-6 personen) en de tomaten-chilisalsa heb je het volgende nodig:
Falafel
- 8 takjes munt, alleen de blaadjes
- 8 takjes peterselie, alleen de blaadjes
- 240 gram pistachenoten, gepeld
- 400 gram kikkererwten, gekookt of uit blik
- 2 tenen knoflook
- 1/2 kleine ui
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 tl komijnpoeder
- 1 el boekweitmeel (of andere glutenvrije meel)
- 1 tl bakpoeder
Tomaten-chilisalsa
- 3 tomaten, in blokjes
- 1/2 rode chilipeper, ontzaad en fijngesneden
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 3 el olijfolie
- 2 tl oregano, fijngesneden
- zout en versgemalen zwarte peper
Voor de falafel:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe de kruiden in de foodprocessor en zet deze ongeveer 30 seconde aan. Voeg de pistachenoten toe en zet aan tot ze goed vermengd zijn. Voeg de rest van de falafel ingrediënten toe en zet ongeveer een minuut aan. Stop een keer om de zijkanten van de kom naar onderen te schrapen, als dat nodig is. Probeer de textuur wel iets grof te houden. Schep de pasta uit de kom en vorm er met je handen 24 balletjes van. Leg ze op een bakplaat die met bakpapier bedekt is en zet 15 minuten in de oven. Keer ze elke 5 minuten zodat ze rondom bruinen.
De falafelballetjes komen uit de oven |
Voor de tomaten-chilisalsa:
Doe alles in een kom en schep om. Breng op smaak met zout en peper. Zet 30 minuten in de koelkast om de smaak goed te laten ontwikkelen.
Tomaten-Chilisalsa |
Voor 4-6 personen vind ik het nogal weinig tomaten-chilisalsa en adviseer ik om daar de hoeveelheden te verdubbelen.
Samenstellen
Ik besmeerde het pitabroodje eerst met tzatziki, vervolgens deed ik er 3 tot 4 falafelballetjes op en daar overheen de tomaten-chilisalsa. Om je vingers bij op te eten!
falafel en tomaten-chilisalsa op een pitabroodje |
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen