woensdag 2 december 2015

Jamie Oliver!

In november was Jamie Oliver te gast bij RTL Late Night. Oh, wat was ik jaloers dat ik daar niet bij was. Ik vind Jamie Oliver helemaal geweldig en kijk regelmatig naar z'n programma's op 24 Kitchen. Je kon aan Jamie direct zien dat hij een kookboek met gezonde recepten heeft uitgebracht. In verband met de marketing van Jamie's Super Food heeft hij zich ongetwijfeld wat weken in de sportschool opgesloten, want hij oogde fitter dan ik hem ooit heb gezien ;-)

Afgelopen zondag kreeg ik Jamie's Super Food van Sinterklaas. Wat een topcadeau! Hier moest natuurlijk direct uit gekookt worden, dus maandag ging ik aan de slag.

Jeroen koos voor de 'Zalige samosa's' van rundergehakt, uitjes en zoete aardappel.

Zin in iets lekkers en gezonds? Probeer dit recept dan eens uit. Bij ons is het een absolute topper die zeker vaker op tafel gaat komen. We willen hem binnenkort ook volledig vegetarisch maken. Er gaat nu in totaal 100 gram gehakt in. Voor 4 personen dus niet zoveel, maar dat moet natuurlijk ook heel makkelijk te vervangen zijn door iets anders. Nootjes? Vegetarisch gehakt? Dit gaan we nog eens uitproberen!




Ingrediënten voor 4 personen


50 gr bruine rijst (wij gebruikten meergranenrijst met Quinoa van Lassie)
olijfolie
100 gr mager rundergehakt
kerriepoeder
1 ui
2 tenen knoflook
1 zoete aardappel (250 gr)
1 rode Spaanse peper
8 takjes verse koriander
4 grote vellen filodeeg (of bladerdeeg)
1/2 komkommer
1/2 citroen
4 el yoghurt
pittige chilisaus

Aan de slag

Kook de bruine rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet hem af en laat afkoelen. Zet intussen een braadpan met 1 eetlepel olie, het gehakt en 1 afgestreken eetlepel kerriepoeder op matig vuur. Blijf regelmatig roeren terwijl je de ui en knoflook pelt, en samen met de geschilde zoete aardappel, de rode peper en de koriandersteeltjes fijnhakt. Doe alles bij het gehakt in de pan, laat ongeveer 15 minuten bakken terwijl je regelmatig roert, giet er 350 ml water wij en laat de boel 20 minuten pruttelen. Prak de zoete aardappel met een vork, breng het mengsel met peper en zout op smaak, laat afkoelen en roer er de rijst door.

Verwarm de oven voor tot 200°C. Normaal gesproken zijn vellen filodeeg 25 x 48 cm, dus snijd elk vel in de lengte doormidden. Bestrijk de vellen met een beetje water. Schep een achtste deel van de vulling op de onderste rand van elk deegvel. Vouw een hoek van het deeg over de vulling heen, zodat je de kenmerkende driehoekige vorm van samosa’s krijgt en plak het randje dicht met een beetje water. Leg ze op een bakplaat met antiaanbaklaag en zet ze 20 minuten in de oven, of totdat ze krokant en goudbruin zijn. Keer ze halverwege.
Snijd de komkommer in de lengte doormidden, schep er de waterige kern uit, snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en maak ze aan met het citroensap. Serveer 2 samosa’s per persoon met een flinke lepel yoghurt, een scheutje chilisaus en een schep van de frisse komkommer. Pluk de korianderblaadjes van de takjes en strooi ze erover, strooi er een snufje kerriepoeder op en ga aan tafel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten